ΠΛΟΗΓΗΣΗ
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΑΣ

Γεμιστά

ΓΕΜΙΣΤΑ

Απολαύστε αυθεντικές ελληνικές γεύσεις χρησιμοποιώντας τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Notis Family®

Συστατικά:

  • 6 πιπεριές για γεμιστά
  • 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες για γεμιστά
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο
  • 1 λευκό μανιτάρι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή μελιτζάνα χωρίς την φλούδα ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 20 γρ. κουκουνάρι
  • 120 γρ.καστανό ρύζι για γεμιστά που βράζει σε 10΄ (12 κ.σ.)
  • 20 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
  • Αλάτι -φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες:

  1. Πλένουμε και αφαιρούμε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές.
  2. Βγάζουμε με κουταλάκι το εσωτερικό τους και τα αλατίζουμε .
  3. Για τη γέμιση, σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν διάφανα.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1΄.
  5. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για 2-3’ ακόμα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 250 γρ. τριμμένη ντομάτα και το εσωτερικό από τις ντομάτες ψιλοκομμένο, καθώς και το κουκουνάρι. Σιγοβράζουμε για 10’ .
  6. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο, τις σταφίδες αν θέλουμε, και το καστανό ρύζι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 2΄ και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC.
  8. Με το μείγμα ρυζιού λαχανικών γεμίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες κατά τα 3/4. Σκεπάζουμε με τα καπάκια.
  9. Τα τοποθετούμε σε σκεύος 25x35 cm περίπου.
  10. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τα γεμιστά.
  11. Ψήνουμε για 50΄ μέχρι να ροδοψηθούν τα γεμιστά. Αν το ταψί μένει χωρίς νερό συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.